fallback

Китай- икономически мерки за растеж

Дейвид Инглес, Bloomberg TV Хонконг

02.06.2014 | 14:09

Икономист от Китайската академия за социални науки в Пекин смята, че мерките, които правителството в Китай предприема показват, че в страната са разтревожени от забавянето и се опитват да направят нещо по въпроса. От друга страна не искат да се отклоняват много от предварителния си план от реформи.

Мерките обаче стават все по-ясно насочени и започват да се натрупват.

Бяха обявени и някои допълнителни, които можем да очакваме в бъдеще.

В паричната политика ключово е намаляването на изискуемите резерви - парите, които банките трябва да държат в наличност.

Намаляването на резервите ще бъде за определени банки, които си спечелят правото.

Без да дават подробности точно как ще се определи за кои банки ще се отнасят новите правила, се споменава, че на банки, които дават oпределено количество заеми на малки фирми и хора от малки населени места, ще бъде позволено да държат по-малко резерви.

Това ще бъде награда за тях и ще означава, че могат да дават повече заеми.

Защото спомагат за политиката,към която се стреми правителството. Точно така - защото помагат на сектори, където подкрепата е необходима.

По този повод CCTV съобщава, че Китайската централна банка започва програма за финансиране на малки компании на стойност 8 милиарда долара до края на годината.

Това финансиране ще подпомогне малките компании.

Това са мерките що се отнасядо паричната политика.

Относно фискалната политика - правителството ще намали данъците, защото иска хората да харчат повече.

В бюджета не се забелязва нищо ново, просто правителството иска хората да започнат да харчат бързо.

Парите са там,всико, което правителството иска е хората да ги изхарчат бързо.

Това означава ли, че ще има още подобни мерки в Китай през следващите месеци до края на годината. Ще накарат ли те икономистите да преразгледат прогнозите си за ръста в Китай?

Разгледах доста прогнози на икономисти и главното, което трябва даразберем от тях е, че предприетите мерки означават нещо.

Някои очакваха намаляването на изискуемите резерви да е за всички банки и да се случи преди третото тримесечие, но правителството не го направиха по този начин и по това време може би заради ръста в производството, който се забелязва в Китай напоследък.

Лихвеният процент на междубанковия пазар в Китай- това е много важен индикатор, защото показва каква е цената на капитала за банките, когато взимат заеми помежду си.

Този лихвен процент определя лихвата и за заемите към вас и мен например, ако взимаме заеми в Китай.

Не точно ние, но най-общо казано хората. Обикновените хора.

fallback
fallback