Евгений Кънев: Законът за публично-частното партньорство безспорно е необходим

Документът адресира отношения, които никой друг не прави, коментира икономистът

30.05.2014 | 11:50 Редактор: Мариета Иванова
Евгений Кънев: Законът за публично-частното партньорство безспорно е необходим

Законът за публично- частното партньорство безспорно е необходим, тъй като адресира отношения между държавата и частните инвеститори, които никой друг нормативен акт не прави, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Евгений Кънев. Той  поясни, че нормативният документ е важен, защото засяга този тип публично -частни партньорства, където възвращаемостта на частния инвеститор не може да бъде осигурена от пазара и където има възможност за доплащане, от страна на държавата.

Икономистът посочи като пример, че единственият начин да бъдат реновирани остарели сгради на болници и училища например, е именно чрез публично-частни партньорства, а отношенията между държавата или общината и бизнеса трябва да бъдат уредени с именно такъв закон.

Кънев коментира и аргументът за отмяна на действащия Закон за публично-частното партньорство с това, че Европейската комисия е разработила директива за този тип отношения и управляващите работят да бъдат приложени, но не и в този закон.

Икономистът заяви, че му звучи като виц, „защото по една и съща причина, поради приетата директива в Европейския съюз за обществените поръчки и целия пакет, който донякъде, засяга публично- частните партньорства, от една страна- изцяло променяме или приемаме изцяло нов закон за публично-частните партньорства, при условие, че всички казват – ама, защо го променяте – при условие, че трябва да отразите новата директива, а отговорът е- ние ще отразим директивата след есента. От есента започва работа по един изцяло нов закон, който ще бъде приет през 2016, а в същото време се приемат едни промени, които ние всички подозираме защо се приемат в този кратък срок, в краткия живот на това правителство“.

Вижте коментара от видео файла.