fallback

Орешарски: Чакаме коментарите от експертите на Йотингер за „Южен поток“

Йотингер: Газопроводът дава нов маршрут, а не източник

28.05.2014 | 17:06 Автор: Мариета Иванова

Премиерът Пламен Орешарски коментира в Рим, че кабинетът очаква коментарите и евентуални поправки на предложените промени в Закона за енергетиката, свързани с газопровода „Южен поток“. Той допълни, че това е било договорено при срещата между министър Драгомир Стойнев и еврокомисаря Гюнтер Йотингер и ако има препоръки, те да бъдат отразени преди второ четене на закона. Изявлението на министър-председателя беше в отговор на въпрос на репортер  от Bulgaria On Air дали подкрепя морската част от газопровода да е извън територията на ЕС.

Също днес пред националното радио еврокомисарят Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия за "Южен поток". Той поясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.

Още по темата

Комисарят за пореден път посочи, че този газопровод ще осигури нов маршрут, но не и нов източник за доставки на газ към европейските страни, отбелязва Dnes.bg.

Днес Йотингер  представи в Брюксел план на стратегия за европейската енергийна сигурност. Тя предвижда в бъдеще Европейската комисия да участва от самото начало във всички двустранни преговори с трети страни за доставка на газ или за изграждане на енергийна инфраструктура.

Снощи председателят на Европейската комисия Жозе Барозу съобщи, че е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.- "Ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

 

fallback
fallback