fallback

Soc Gen иска щастливи банкери

Фредерик Одеа, председател и директор на Societe Generale

28.05.2014 | 10:48

Интервю на Стефани Руле, Market Makers, Bloomberg с Фредерик Одеа, председател и директор на Societe Generale по време на конференцията Deutsche Bank Global Financial Services в Ню Йорк.

Още по темата

Европейските банки в момента, двата най-големи съперници правят противоположни неща - Barclays се изтегли от много дейности, а Deutsche bank повиши капитала си с 8 млрд долара, наемат хора, разширяват се - какво мислите?

Barclays се движи към модела на Soc Gen. Силен ритейл, служители, които да поддържат всичко това на устойчиво ниво. Така е, те вървят към модела на Societe Generale.

Но като казвате силен ритейл, вие затваряте 40-30 ритейл офиси тази година. Защо?

Това засяга цялата европейска банкова система. С дигиталните технологии банката влиза в джоба ви. Хората, клиентите вече не разчитат само на срещи в офиси. Те влизат там по-рядко. Трябва постепенно да се адаптираме. Оставяме клонове, за да осигурим експертиза, но продължаваме да развиваме дигиталните услуги.

Как предвиждате да изхарчите 4 млрд евро,  които имате на разположение?

Първо ще генерираме 13 млрд евро капитал, съгласно плановете ни. 4 млрд за органичен ръст - всички дейности ще бъдат развити.

Разбира се, някои - по-добре от други

Ритейлът няма да се развие така бързо. По същия начин капиталовите пазари няма да растат твърде много в тази преходна фаза.

От друга страна международните финанси, търговските финанси или ритейл дейностите на развиващите се пазари ще се развиват с много по бързи-темпове.

После ще отделим 5 млрд за дивиденти.

Ще оставим нещо като резерв от 4 млрд, ако ръстът се окаже още по-висок.

Като говорите за ръста на развиващите се пазари за Русия и Африка ли става дума - вие показвате голям ентусиазъм към тях?

Да, точно така. Централна и Източна Европа, Русия и Африка.

Африка ще расте най-много като демография в следващите 30-40г. Е, това е постепенен ръст - не можем да сменим картината за едно тримесечие. Но ще има потенциал.

Както и в Централна и Източна Европа и в Русия, с по-добри перспективи.

Ами рискът, свързан с инвестициите в Русия заради върховенството на закона. Вие тревожите ли се?

Трябва да ви кажа, че имаме добър опит в Русия, там правим ежедневен бизнес. Второ, разбира се, искаме да растем и да намаляваме риска. Имам предвид самофинансирано развитие.

Виждате - Русия е сравнително малка в групата ни. 3% от общата ни експозиция на риск. Не е така голяма, но има много клиенти от Европа особено, които инвестират в Русия. Искаме да ги последваме.

Но не се ли тревожите, че това е страна, в  която могат да сменят правилата във всеки един момент? Дори и да ви харесва днес, утре Владимир Путин може каже - виж, променихме играта!

Искам да ви кажа за кризата най-напред. Владимир Путин е много по-рационален, отколкото хората си мислят. Те не минават границата.

Вярвам, че има исторически силна връзка между Европа и Русия. Няма полза, няма интерес някой като Путин рязко да промени правилата за една банка като Societe Generale.

Така че сме там, сравнително целенасочени, но смятаме, че можем да правим добър бизнес и така и става в последните няколко години.

Казахте, че един от ключовите фактори за успеха на банката ви са щастливите ви банкери. Как правите банкерите щастливи? Хора, родени и отхранени с кърваво месо и капитализъм в страна с президент-социалист?

Първо, Societe Generale е по-голяма от Франция. Трябва да кажа, че имаме различна култура. Но имам предвид, че след 6 години криза, искам хората ми да са щастливи да работят с  клиентите.

Искам хората ми да се гордеят с това, което работят. Искам да са мотивирани от атмосферата в Soc Gen.

Въпрос на управление е. Предизвикателство е. Но съм сигурен, че добре се справяме след 6 г. криза.

Атмосфера - добра атмосфера в една банка е да можеш да платиш на трейдърите, на търговците, на банкерите си огромни бонуси.

Не-не. Не е това. Не е само това. Това беше предишния модел.

Разбира се, трябва да възнаградиш хората. Но извън това, искам хората да са мотивирани от това, което правят.        

Мисля, че в Soc Gen се получава.

Те се гордеят с клиентите и работата си. Може да е така в Европа, но трябва да кажа, че така е в Soc Gen. Мисля, че това е рецептата за успеха.

Не чувствате вашите банкери и търговци да са мотивирани от бонусите ли?

Разбира се! Всеки се мотивира от възнаграждението. Но не може да е само това. Поне според това, което стана в кризата и според общественото мнение, трябва да изградим различна култура.

Мисля, че при нас се получава.

Кога мислите, че европейските банки ще имат един надзор - ЕЦБ?

Вече е  реалност. Ние вървим към този преход.

Първо имахме проверки преди да бъдат поети от регулатора. Това е 2014, има много работа. После, на 1 ноември, ще има единен регулатор за най-големите 130 банки. Това е договорено.

Мислите ли, че това ще доведе до трансгранична консолидация?

Не съм много сигурен. Има толкова много трудности да растеш. Днес основната цел на банките е да работят над бизнес моделите си за откриване на ръст и добра печалба. Това е целта на директорите в Европа.

fallback
fallback