fallback

Пазарите очакват Драги да понижи лихвите на следващото заседание на ЕЦБ

Коментар на Джонатан Феро от Bloomberg Television.

27.05.2014 | 12:28 Автор: Мариета Иванова

Пазарните участници очакват от Марио Драги да понижи лихвите на следващото заседание на Европейската централна банка, насрочено за следващата седмица. И това е програма-минимум, защото след последното изказване на управителя на институцията се засилиха и спекулациите за други, нетрадиционни мерки, които да подкрепят експанзията на кредитния пазар.

"Налага се да погледнем отвъд традиционните икономически показатели и евентуалните лихвени понижения, защото когато Драги коментираше локалните фактори, основният проблем, който спомена, бяха кредитите“, коментира анализаторът от Bloomberg Television Джонатан Феро.

“И най-важното, което касае свитото предлагане на кредитния пазар в някои от страните от еврозоната, е процентът на финансово стабилните, но изолирани от пазара, малки и средни предприятия. Това са фирми, които имат положителен финансов резултат за последните 6 месеца, но нямат достъп до банкови заеми.

Този дял варира от 1% в Германия до цели 25% в Испания, a в Португалия процентът на тези компании, които можем да наречев "финансово ограничени", достига една трета.

Tези ограничения първо задържат икономическото възстановяване и второ - намаляват инфлационните темпове. Проблемът е, че кредитното търсене нараства успоредно с възстановяването, банките все още поправят щатите в своите баланси.

Знаем, че много европейски трезори търсят капитали, а Драги иска да гарантира достатъчно предлагане на кредитния пазар.

И големият дебат в момента, който тече и в академичните среди, е как да се повлияе на предлагането на заеми.

И така следващата седмица пазарните участници очакват най-малкото понижение на лихвите - и ще бъдат много разочаровани, ако не видят такова.

На второ място се очакват нетрадиционните инструменти, които подготвя ЕЦБ в подкрепа на кредитния пазар. Това ще е много важен акцент," коментира Феро.

 

fallback
fallback