Пазарите очакват Драги да понижи лихвите на следващото заседание на ЕЦБ

Коментар на Джонатан Феро от Bloomberg Television.

27.05.2014 | 12:28 Редактор: Мариета Иванова
Пазарите очакват Драги да понижи лихвите на следващото заседание на ЕЦБ

Пазарните участници очакват от Марио Драги да понижи лихвите на следващото заседание на Европейската централна банка, насрочено за следващата седмица. И това е програма-минимум, защото след последното изказване на управителя на институцията се засилиха и спекулациите за други, нетрадиционни мерки, които да подкрепят експанзията на кредитния пазар.

"Налага се да погледнем отвъд традиционните икономически показатели и евентуалните лихвени понижения, защото когато Драги коментираше локалните фактори, основният проблем, който спомена, бяха кредитите“, коментира анализаторът от Bloomberg Television Джонатан Феро.

“И най-важното, което касае свитото предлагане на кредитния пазар в някои от страните от еврозоната, е процентът на финансово стабилните, но изолирани от пазара, малки и средни предприятия. Това са фирми, които имат положителен финансов резултат за последните 6 месеца, но нямат достъп до банкови заеми.

Този дял варира от 1% в Германия до цели 25% в Испания, a в Португалия процентът на тези компании, които можем да наречев "финансово ограничени", достига една трета.

Tези ограничения първо задържат икономическото възстановяване и второ - намаляват инфлационните темпове. Проблемът е, че кредитното търсене нараства успоредно с възстановяването, банките все още поправят щатите в своите баланси.

Знаем, че много европейски трезори търсят капитали, а Драги иска да гарантира достатъчно предлагане на кредитния пазар.

И големият дебат в момента, който тече и в академичните среди, е как да се повлияе на предлагането на заеми.

И така следващата седмица пазарните участници очакват най-малкото понижение на лихвите - и ще бъдат много разочаровани, ако не видят такова.

На второ място се очакват нетрадиционните инструменти, които подготвя ЕЦБ в подкрепа на кредитния пазар. Това ще е много важен акцент," коментира Феро.