Рик Спунър: Европа остава голямата въпросителна за световната икономика

Нивото на риска в момента е приемливо, коментира главният стратег в CMC Markets в Сидни

27.05.2014 | 11:35 Редактор: Мариета Иванова
Рик Спунър: Европа остава голямата въпросителна за световната икономика

Въпреки оптимистичната реакция на пазарите след евроизборите, много експерти са на мнение, че Европа остава една от най-големите въпросителни за световната икономика и за финансовите пазари.

Такова мнение сподели пред Блумбърг и финансистът Рик Спунър. Ето и подробностите.

"Общо взето, нивото на риска в момента е приемливо“, коментира пред Bloomberg  финансистът и главен стратег на CMC Markets в Сидни Рик Спунър. По думите очевидно Украйна остава сред най-острите проблеми, но „изборите, които се проведоха там през уикенда, бяха стъпка в правилната посока“.

„Сега вече имаме президент, с когото Русия заяви, че ще разговаря, което осигурява един "буфер" между Европа и Русия. Така че геополитическият пейзаж не е чак толкова мрачен, макар че инвеститорите винаги трябва да отчитат, когато стават такива неща“, коментира финансистът.

Спунър посочи, че един от по-дългосрочните проблеми, които се следят в момента е,„фактът, че централните банкери успяха да спечелят доста време и да успокоят ситуацията след глобалната финансова криза. Но правителствата на развитите икономики не направиха кой знае колко по отношение на структурните реформи. И ако не го направят, ако не вземат необходимите мерки за подобряване на своята гъвкавост, особено в Европа, има риск от запазване на настоящата тенденция на слаб икономически растеж за доста дълго време," категоричен е Спунър.