fallback

Пазарните играчи в Япония постепенно връщат увереността си

Коментар на Дейвид Ингес от Bloomberg Television

26.05.2014 | 15:50 Автор: Ирина Георгиева

Индикаторът, който измерва волатилността на капиталовите пазари в Япония, или т.нар. "индекс на страха", падна до най-ниските си нива за последните 16 месеца, коментира анализаторът на Bloomberg Дейвид Инглес. Според него това означава, че инвеститорите плащат по-малко за "застраховка" срещу резките движения на пазара.

"Всъщност това показва, че увереността на пазарните участници постепенно започва да се възстановява, по различни причини. "Индексът на страха" се понижава с 37% спрямо върха, достигнат през февруари тази година, и е с 16%  под средните нива за тази година, "коментира Инглес.

По думите му има два начина да се погледне над въпроса. Първият - от традиционната, макроикономическа гледна точка вероятно намаляват опасенията за негативния ефект от увеличаването на данък добавена стойност. - "Японците изглежда започнаха да свикват с това, поне това сочат проучванията сред работниците, най-общо казано хората от средната класа. Така че това вдъхва увереност на инвеститорите."

Втората гледна точка обаче, е пазарната и може би тя е по-важната в момента, защото индексите се понижават, подчерта Инглес.

"Индексът на волатилността отчита спад от 44 процента на годишна база. Върхът, достигнат през февруари, в момента се намираме доста под него. Това е добър сигнал за пазарите, защото за Nikkei миналата година беше много успешна - ръст от 57%. Този година обаче той пада с 11%, което беше най-силното понижение сред индексите на всички развити пазари," заяви анализаторът на Bloomberg.

По думите му японските акции вече са много по-евтини за покупка, особено като се добавят и другите фактори, например възможността Централната банка да налее още ликвидност на пазара.

"Така че, за инвестиционните мениджъри пазарът наистина вече е доста по-атрактивен и вероятно това е причината да виждаме малко по-висока волатилност, както и спад в цената на опциите," заяви Инглес

Пълният коментар вижте от видеото

 

fallback
fallback