Икономическият климат в Германия остава оптимистичен

Коментар на Александър Шуман, главен икономист на Германската индустриална камара за телевизия Bloomberg

23.05.2014 | 17:11 Редактор: Георги Стоянов
Икономическият климат в Германия остава оптимистичен

Въпреки влошената прогноза за конкурентоспособността на германската икономика, икономическият климат в страната остава оптимистичен, коментира последните данни за растежа Александър Шуман, главен икономист на Германската индустриална камара, за телевизия Bloomberg.

Извесртни облаци на хоризонта Шуман вижда заради планираните от правителството поправки в пенсионната система и въвеждането на минимална работна заплата. Според икономиста това не са мерки, които биха подобрили конкурентоспособността на германския бизнес на глобалните пазари.

През последното тримесечие германската икономика е нараснала с 1,8%, като вътрешното потребление има все по-голяма тежест за икономическата експанзия.

„Данните за износа все още са добри, но те са по-слаби, отколкото очаквахме в началото на годината, заради руско - украинските неприятности”, посочва Шуман.

Други проблеми за германския износ той вижда в донякъде колебливия растеж в САЩ и структурните проблеми, пред които са изправени някои развиващи се пазари.

Шуман подчертава, че процентът на компнаии в Германия, които нямат достъп до финансиране, е най-ниският в Европа.