fallback

Неизбежна ли е нова пазарна корекция?

Коментар на издателя на Gloom Boom & Doom Report Марк Фабер за телевизия Bloomberg

23.05.2014 | 16:10 Автор: Георги Стоянов

Известният с мечите си прогнози швейцарски инвеститор и издател на Gloom Boom & Doom Report Марк Фабер вижда на фондовите пазари раздуването на поредния инвестиционен балон.

Без да се ангажира с конкретен срок за сбъдване на прогнозата си, той изтъква негативната тенденция на широкия индекс Russel 2000, който от началото на годината е изгубил 4%, слабото представяне на акциите на биотехнологичните компании и социалните мрежи, на които инвеститорите бяха заложили преди няколко месеца и неочквано добрата доходност на облигационните пазари.

Миналата година глобалните индекси се представиха изключително силно, като S&P 500 нарасна с около 30%.

Според Фабер, когато доходността по 10-годишните щатски ДЦК достигне 4%, фодовият пазар ще се окаже пред неизбежен сврив.

Акциите на биотехнологичните компании и на социалните мрежи, за които се приемаше че са на върха на зелената вълна, сега се търгуват между 30% и 50% под рекордните си нива от миналата година.

Според Фабер американските облигации са един добър хедж срещу евентуален срив на фондовия пазар, при условие, че имате добре диверсифициран инвестиционен портфейл.

 

fallback
fallback