Неизбежна ли е нова пазарна корекция?

Коментар на издателя на Gloom Boom & Doom Report Марк Фабер за телевизия Bloomberg

23.05.2014 | 16:10 Редактор: Георги Стоянов
Неизбежна ли е нова пазарна корекция?

Известният с мечите си прогнози швейцарски инвеститор и издател на Gloom Boom & Doom Report Марк Фабер вижда на фондовите пазари раздуването на поредния инвестиционен балон.

Без да се ангажира с конкретен срок за сбъдване на прогнозата си, той изтъква негативната тенденция на широкия индекс Russel 2000, който от началото на годината е изгубил 4%, слабото представяне на акциите на биотехнологичните компании и социалните мрежи, на които инвеститорите бяха заложили преди няколко месеца и неочквано добрата доходност на облигационните пазари.

Миналата година глобалните индекси се представиха изключително силно, като S&P 500 нарасна с около 30%.

Според Фабер, когато доходността по 10-годишните щатски ДЦК достигне 4%, фодовият пазар ще се окаже пред неизбежен сврив.

Акциите на биотехнологичните компании и на социалните мрежи, за които се приемаше че са на върха на зелената вълна, сега се търгуват между 30% и 50% под рекордните си нива от миналата година.

Според Фабер американските облигации са един добър хедж срещу евентуален срив на фондовия пазар, при условие, че имате добре диверсифициран инвестиционен портфейл.