Милер: Сделката между Русия и Китай ще повлияе на цените на газа в Европа

С подписването на договора е започнала конкуренция между Европа и страните от Азиатско-тихоокеанския район за руския газ, заяви шефът на Газпром

23.05.2014 | 14:58 Редактор: Мариета Иванова
Милер: Сделката между Русия и Китай ще повлияе на цените на газа в Европа

Сделката между Газпром и Китайската национална петролна корпорация ще повлияе на цените на горивото в Европа. Това заяви президентът на руския газов концерн Алексей Милер.

По време на  Международния икономически форум в Санкт Петербург шефът на Газпром Алексей Милер подчерта, че с подписването на договора е започнала конкуренцията между Европа и страните от Азиатско-тихоокеанския район за руския газ, транспортиран по тръбопроводи.

На 21 май Газпром сключи договор с Китайската национална петролна корпорация на стойност 400 млрд. долара за продажбата на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно в Китай. Доставките трябва да започнат през 2018 година по източния маршрут.

В допълнение двете страни се договориха за авансово плащане по договора от 25 млрд. долара. Това съобщи пред журналисти в четвъртък шефът на "Газпром експорт" Александър Медведев.

Руските медии посочват, че тази сума съвпада с наскоро обявената стойност на строителните работи по газопровода "Силата на Сибир".