fallback

Изненадващ ръст на производствената активност в Китай

Основен проблем за китайската икономика остава забавянето на пазара на недвижими имоти в страната

22.05.2014 | 17:18 Автор: Георги Стоянов

Изненадващият ръст на производствената активност в Китай е знак за стабилизация на икономиката, въпреки че анализатори прогнозират ново забавяне през втората половина на годината.

Предварителните данни за производтсвения индекс на HSBC и Markit Economics сочат, че показателят е достигнал 49,7 пункта, на фона на очакваните от икономистите 48,3 пункта и окончателните данни за април от 48,1 пункта. Все пак показателят остава под 50 пункта, което означава че производствената актиеност продължава да се забавя, макар и с по-бавни темпове.

Очаквам, че през второто тримесечие инерцията ще се увеличи, благодарение на правителстваните мерки и възстановяването на износа. Въпреки това, както виждаме, индексът на производствената активност все още е под 50 пункта, което означава, че се свива, коментира Дона Квок, главен икономист на UBS за Китай, Хонконг.

„По-късно през годината обаче ще имаме ново забавяне. Растежът през четвъртото тримесечие вероятно ще се забави до 7%”, допълва тя.

Основната причина за това е забавянето на пазара на недвижими имоти, което ще се отрази на растежа, въпреки че правителствените политики вероятно ще продължат да  се либерализират, а износът да се възстановява. При това този проблем ще става все по осезателен, посочва Квок.

Основният смисъл на реформите е да премахват дисбалансите от много сектори на китайската икономика. За съжаление, именно някои от тези структурни дисбаланси бяха основна причина за така силния икономически растеж, към който пазарите през последните години привикнаха.

С продължаването на реформите, държавната подкрепа за сектора на недвижимите имоти ще отслабва и това крие основен риск за постигане на заложения растеж от 7,5% през тази година.

Друг проблем на китайската икономика е високата задлъжнялост. Като абсолютни нива, съотношението на дълг към БВП в Китай се равнява на около 220 – 230%. Тези нива все пак са контролируеми, посочва Квок.

„Това, което е по-притеснително обаче, е темпът, с който тези дългове нарастваха”, допълва тя.

 

fallback
fallback