Опитът на Израел в развитието на земеделието и високите технологии ще бъде ценен за България

Това заяви премиерът Орешарски на среща с израелския президент Перес

21.05.2014 | 13:39 Редактор: Ирина Георгиева
Опитът на Израел в развитието на земеделието и високите технологии ще бъде ценен за България

Опитът на Израел в развитието на земеделието и високите технологии ще бъде много ценен за България, заяви премиерът Орешарски на среща с израелския президент Перес, предаде БТА.

"Хората са богатството на една страна. Истинската ценност е толерантността между тях и уменията да се усвояват знания. Ние в исторически план сме били толерантни и затова не сме позволили да депортират българските евреи. Симпатизирали сме на Израел да изгради своя държава.",пресслужбата на Министерски съвет предаде думите на Пламен Орешарски. 

Министър-председателят отбеляза приятелските отношения между двете страни.

"Наша задача е да ги продължим и развиваме", добави премиерът. 

Министър-председателят акцентира върху срещата си вчера с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и намеренията да се проведе съвместно заседание на двете правителства. Премирът подчерта възможността страната ни да се възползва от опита на Израел във високите технологии.

"Разчитаме на развитието на икономическото сътрудничество и на инвестиции", добави премиерът Орешарски, като акцентира и върху сътрудничеството в селското стопанство.

Министър-председателят подчерта, че страната ни е имала сложно развитие през изминалия век и на няколко пъти е сменила икономическия модел. По негови думи членството на България в ЕС и НАТО е гаранция за устойчив път, по който се движи страната ни. 

"От нас зависи да постигнем по-бърз напредък. Разчитаме в тези усилия на всички наши стари приятели, сред които на първите места е и Израел." 

Състоянието на българското земеделие стана обект на интерес от страна на президента Перес. Той отбеляза, че е важна ефективността, както и пестенето на водните ресурси.

"Ако днес искаш да бъдеш лидер, не се опитвай да управляваш, а да помагаш."

Президентът на Израел Шимон Перес отбеляза, че България е спасила живота на много евреи. 

"България спаси много човешки животи на евреи и даде възможност на много евреи да дойдат в Израел. Това, което научихме е, че 
най-голямото богатство са хората, истинската валута е знанието, а не парите." 

България и Израел имат споразумения за съвместни дейности в научната сфера. По думите на израелския премиер сфери като образованието и здравеопазването са изоставени в световен план за сметка на развитието на информационните технологии, комуникациите и развлекателната индустрия.