fallback

Милер: До края на 2015 тръбата на „Южен поток” ще стигне до България

Шефът на "Газпром" коментира още, че през юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила

17.05.2014 | 14:54 Автор: Мариета Иванова

Първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г. Тогава ще започнат и първите доставки за страната ни, заяви в интервю за националния телевизионен канал "Росия-1" председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Той е категоричен, че проектът е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект" и в това нямало „никакви съмнения”, предаде БТА.

Нещо повече "Южен поток" вече се изграждал по дъното на Черно море- в България и в Сърбия. Проговорите с унгарския премиер Виктор Орбан показали на свой ред, че изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове. "Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", категоричен е Милер. - "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия”.

На въпрос за това какво количество газ ще получи Украйна през юни председателят на управителния съвет на "Газпром" отвърна- толкова, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Той посочи, че през

Още по темата

миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

 

fallback
fallback