Милер: До края на 2015 тръбата на „Южен поток” ще стигне до България

Шефът на "Газпром" коментира още, че през юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила

17.05.2014 | 14:54 Редактор: Мариета Иванова
Милер: До края на 2015 тръбата на „Южен поток” ще стигне до България

Първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г. Тогава ще започнат и първите доставки за страната ни, заяви в интервю за националния телевизионен канал "Росия-1" председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Той е категоричен, че проектът е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект" и в това нямало „никакви съмнения”, предаде БТА.

Нещо повече "Южен поток" вече се изграждал по дъното на Черно море- в България и в Сърбия. Проговорите с унгарския премиер Виктор Орбан показали на свой ред, че изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове.
"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", категоричен е Милер. - "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия”.

На въпрос за това какво количество газ ще получи Украйна през юни председателят на управителния съвет на "Газпром" отвърна- толкова, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Той посочи, че през

Още по темата

миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.