fallback

Различните тарифи на „Гражданската отговорност“ не нарушават права на потребителите

Не е вярно и че застрахователите нямат право да правят оценка на риска, заяви изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“ Цветанка Крумова

16.05.2014 | 11:12 Автор: Мариета Иванова

До този момент не е имало застрахователно дружество в страната, което да е предлагало „Гражданска отговорност“ по незаконни тарифи, заяви по време на форума „Шумът на парите“ изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“ Цветанка Крумова. Коментарът беше направен в отговор на въпрос  дали правата на потребителите са били нарушени с диференцирането на премиите в зависимост от територията на управление на моторното превозно средство.

Крумова посочи още, че не е вярно, че застрахователите  нямат право да правят оценка на риска- напротив, по думите й „ това е правилен риск мениджмънт“.

По време на дискусията бе коментирано навлизането на нови играчи на пазара и дали той няма да стане много тесен при наличието на повече компании. Участниците във форума се обединиха около мнението, че пазарът е недостатъчно развит и от тази гледна точка има място за повече участници.

Част от новорегистрираните компании се ориентирали директно в животозастраховането, а други, все още плахо, работят в „общото застраховане“, посочиха експертите. По думите им тяхната ниша обаче е преди всичко в злополуките и здравните застраховки.

„В условията на продължаваща криза, обедняващо население и намаляващи лихвени проценти застрахователите трябва да търсят оптимизиране на разходите и правилно балансиране на портфейлите, но в същото време във връзка с въвеждането на директивата Платежоспособност ІІ, трябва много внимателно да планират и реализират инвестиции особено в информационните системи и организацията на труда“, заяви още Цветанка Крумова.

Бъдещето пред застраховането неизбежно е свързано с новите технологии, коментира изпълнителният директор на „Армеец".

„Това, което стои пред нас, е интернет поколението, на чиито  изисквания ние сме длъжни да отговорим. За съжаление, има доста законодателни  пречки, за да можем да отговорим на това младо поколение, на неговите необходимости и постепенно дейността да стане онлайн и ние да си комуникираме пълноценно с тях“, заяви Крумова.

Лекторите във форума бяха категорични, че българските застрахователи ще  са подготвени навреме за новите изисквания.

 

fallback
fallback