Драги чака данните за инфлацията

Решението за вливане на стимули от ЕЦБ ще зависи от това дали инфлацията в Европа ще се повиши или не

15.05.2014 | 15:45 Редактор: Мариета Иванова
Драги чака данните за инфлацията

Преди да има промяна в данните за  инфлацията в Европа от ЕЦБ ще останат сдържани, предупреди пред Bloomberg TV Ашраф Лаиди, глобален стратег в лондонската фирма, предлагаща онлайн услуги в сферата на търговията с деривати и валута, City Index.

Според него Драги не бяга от отговорност като не предприема мерки, а иска  да види доказателства, че наистина слабото повишение на цените  е трайна тенденция или временно явление, преди да действа.

„Ако изключим цените на храните и енергията, инфлацията се вдигна до 1%“, коментира експертът.

Лаиди открои три фактора, които предполагат несигурността около действията на ЕЦБ. Първото е, че Драги положи много усилия да стабилизира еврото. Второ - лихвите са на нива от почти 0% и трето- еврото все още не е на невиждано високи нива.

При тези обстоятелства данните за инфлацията в Европа ще са от ключово значение за решението на ЕЦБ, коментира експертът.

Дори да се стигне до финансиране на банки или количествени улеснения от страна на ЕЦБ това няма да повлияе зле на еврото, защото то по принцип печели от по-висока ликвидност на пазара, завърши Лаиди.

Цялото интервю във видеото.