Икономисти отиват в Брюксел да кажат какво мислят за българската енергетика

Един от възможните изходи за сектора е създаването на Енергиен борд, който да прави одит на системата като цяло, поясни Красен Станчев

13.05.2014 | 08:39 Редактор: Мариета Иванова
Икономисти отиват в Брюксел да кажат какво мислят за българската енергетика

Икономисти ще обсъдят днес състоянието на българската енергетика с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. Идеята за срещата дошла, когато станало „ясно какъв е проблемът в сектора и колко компании, и в крайна сметка потребители, могат да бъдат засегнати от него“, сподели в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев координаторът на Инициативата „Да спасим енергетиката" Красен Станчев.

„Отиваме да кажем какво мислим за това, което се случва в България и какви са възможните изходи. Едно от възможните решения е създаването на Енергиен борд, което може да се разглежда и като омбудсман в енергетиката, като не става дума толкова за одит на отделните дружества, колкото на проблемите в системата и какви са възможните негативни ефекти в други отрасли“, заяви Станчев.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев какво се случва с финансовата част на системата, икономистът заяви, че е трудно да се отговори, тъй като отчетите на държавните компании не били публично представени.

„Това, което знаем, е че в шапката на енергийния сектор - в БЕХ, се натрупват рискови задължения, свързани с новия заем и с повторението на АЕЦ „Белене“ с проекта „Южен поток“, коментира Станчев.

Той поясни, че основният повод за инициираната среща в Брюксел е това, че обединилите се в инициативата икономисти смятат, че има проблем в държавните дружества и той се развива от 2006 досега“.

„Смятаме, че Енергийният съвет дават възможност на държавните органи, на участниците в отрасъла да се предложат решения и да се направят политики, които не биха били популярни, защото очевидно трябва да се променят цените, да се даде независимост на регулатора за оценка и работа и възможност за защита на населението“, сподели икономистът.

На въпрос кой печели от хаоса проблемите в енергетиката, Станчев заяви, че това  биха могли да бъдат „онези, които са готови да купят с дълги пари активи в областта на енергетиката, независимо в кой сектор са; онези, които могат да спечелят пазарни дялове, свързани с банките, финансирали енергетиката“.

Това, което е очевидно по думите на експерта е, че ще има наказателни процедури, заради „Южен поток“ и ситуацията в разплащателната система в енергетиката.

Вижте коментара от видео файла.