fallback

През март износът на България се свива за трети пореден месец

Дефицитът за месеца почти се е удвоил на годишна база, нараствайки с 97% до 753 млн. лв., съобщава НСИ

12.05.2014 | 16:48 Автор: Ирина Георгиева

През март износът на България се свива за трети пореден месец, отразявайки се негативно върху търговския баланс на страната, като дефицитът за месеца почти се е удвоил на годишна база, нараствайки с 97% до 753 млн. лв., съобщава НСИ.

За първото тримесечие търговският дефицит се разширява с още около 737 млн. лв., или с 51%, като надхвърля 2 млрд. лв. През март общият износ на България намалява с близо 9% спрямо същия месец на предходната година до 3,2 млрд. лв. За първото тримесечие на 2014 г. понижението е с близо 7% на годишна база до 9,5 млрд. лв.

Държавите от Европейския съюз са основен търговски партньор на България, като по-тесни търговски взаимоотношения страната развива с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират около 72% от износа за Европа.

През периода януари - март 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 16.8% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 3.4 млрд. лeва, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Руската федерация, Сингапур, Обединените арабски емирства и бившата югославска република Македония формират над 55% от износа за трети страни

fallback
fallback