Кризата в Украйна вече не е във фокуса на вниманието на инвеститорите в Европа

Коментар от Франкфурт

12.05.2014 | 16:10 Редактор: Мариета Иванова
Кризата в Украйна вече не е във фокуса на вниманието на инвеститорите в Европа

Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса  DAX се повиши с 0.3% при старта на търговията в понеделник- 12 май 2014, съобщи Reuters. Повишението според трейдъра Робърт Халвер от немската  Baader bank се дължи на това, че инвеститорите вече не са изплашени от украинската криза.

„Изглежда DAX вече смила кризата в Украйна доста добре. Това е интересно, докато тази криза е далеч от намирането на решение, само погледнете върху какво всъщност се фокусира пазарът, и това е, вероятността ЕЦБ да натисне педала на газта след изборите в ЕС. Може да видим още неконвенционални стъпки за поддържане на икономиката, а това винаги съживява  DAX. Така че, може да се каже, че виждаме най-малкото позиции на възстановяване,  DAX изглежда се справя добре,“ коментира Халвер.

По думите му много инвеститори не са изключили въпроса за Русия и Украйна от фокуса на вниманието си, но изглежда вече не са шокирани от него.
 
„Трябва просто да се приеме и доколкото кризата не ескалира, има добър шанс да не ескалира повече. Наложените санкции не са реално болезнени, но докато никой реално не може да изключи ескалацията, поне всички мислят, че господин Драги няма да допусне да получим драскотина,“ заяви още трейдърът.

Западните лидери заплашиха да наложат нови санкции и то в ключови области като енергетика, финансови услуги и промишленост, ако Москва окаже намеса в президентските избори в Украйна, планирани за 25 май 2014.

Само преди ден в Донецк и Луганск се проведе референдум за обявяване на независимост, при който почти 90% от гласувалите заявиха одобрение на идеята за отделяне от Киев.

Wall Street отвори с повишение търговията в понеделник, 12 май 2014, понасяйки S&P500 към нов, исторически рекорд, въпреки геополитическите тревоги около ситуацията в Украйна.