fallback

БАН очаква икономиката да отбележи ръст от 1,7% тази година

Повишение до 3% очакват експертите до 2016

12.05.2014 | 16:38 Автор: Ирина Георгиева

През тази година икономиката ще отбележи ръст от 1.7%, сочат прогнозите от Института за Икономически изследвания към БАН. Икономистите определят като „скромен“ растежът на българската икономика от 0.9% за миналата година. Очакванията са оживлението в икономиката да се засилва плавно до 2016.

За 2015 експертите от БАН очакват ръст от 0.7%, а за 2016- 3%.

От БАН залагат и на спад на безработицата до ниво от 12 % през следващата година. Средногодишната инфлация за годината ще достигне 0,3%, според прогнозите, като увеличението ще дойде от повишението на цените на тока, които в момента  били изкуствено задържани.

Възстановяването след кризата продължава със слаби темпове, отбелязват още от БАН в годишния си доклад за 2013.

Стагнация остава най-големият проблем на българската икономика, отбеляза проф. Митко Димитров, директор на Института за Икономически изследвания към БАН.

Прогнозираният ръст ще е възможен само, ако продължи възстановяването на икономиката в Европа, допълни  още експертът.

В доклада се отбелязва, че има несигурност относно темповете за възстановяване на потреблението в България, така и за външното търсене. Ситуацията в Украйна и предстоящите евроизбори също могат да окажат негативно въздействие върху българската икономика.

Според учените, въпреки всичко в България има възможност за намиране на вътрешни резерви, които да помогнат да се ускори значително икономическият растеж.

Икономистите изразиха резерви за ефективността от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и дали средствата от 500 млн. лв., които са заложени за нея в Бюджет 2014, са правилно разпределени.

В годишния доклад за изминалата 2013 икономистите от БАН отбелязват, че през изминалата година се ускорява усвояването на средства от еврофондовете. Данните сочат, че България изпреварва Румъния и Словакия и се доближава до средните за ЕС стойности на извършени плащания за годината.  

Прогнозите на експертите са за ръст на износа през следващата година. Според тях има тенденция за леко изместване на географската структура – на Изток, към Китай. Експертите са категорични, че за да е двигател на икономическия растеж, експортът трябва да е диверсифициран.  

От БАН алармират, че са необходими спешни реформи в образованието, здравеопазването и пенсионната система. Акцент на тазгодишния им доклад са бедността и социалното неравенство. То също може да бъде преодоляно, ако условията в ЕС продължават да се развиват оптимистично и ако икономическата и политическата стабилност в страната се запазят, става ясно от представения доклад.

Препоръките на икономистите са за запазване на стабилността, да се търсят повече  възможности за износ и да се подобри работата на институциите.

fallback
fallback