fallback

Как икономическият ръст влияе на фондовия пазар в Китай

Инвеститорският интерес към акции на интернет, здравни и биотехнологични компании в страната изглежда се завръща

12.05.2014 | 14:29 Автор: Мариета Иванова

Забавянето на китайската икономика рефлектира и върху пазара на ценни книжа, коментира за Bloomberg Television Ървин Санфт от China & Hong Kong Equity Research. Китайската икономика  в момента преминава през период, в който регистрира най-нисък ръст от 2001 година насам. Санфт отбелязва, че в такива моменти акциите на  големите компании се представят по-добре от акциите на по-малките. - „Затова акциите на компании от сектори, от които се очаква ръст или надценените акции- отбелязаха спад, въпреки че в началото на годината инвеститорите  им възлагаха големи надежди. От Китайската централна банка говорят за намаляване на изискуемите резерви в банките и това  кредитно улеснение може да задвижи пазара. Все пак не вярвам, че то ще стане факт толкова бързо“, подчерта експертът.

Той подчерта, че действително има интерес към инвестиции в нови сектори, които се очаква да растат, но към момента този ръст е надценен.

„През последните няколко години наистина акциите на компании в новите сектори на икономиката се представиха добре, много по-добре от акциите на компании в традиционните сектори, и представляваха възможности за печалби в Китай. Все пак засега ние залагаме на традиционните сектори. Вярваме, че новите сектори наистина ще растат, но засега те са прекалено надценени, трябва цените на акциите там да паднат преди да се върнем към инвестиции в тях“, коментира Санфт.

По думите му инвеститорският интерес към Китай и Корея се завръща. Редица инвеститори все по-обстойно обмисляли инвестиции в  акции на интернет компании, на здравни  и биотехнологични компании, коментира още анализаторът.

„В края на миналата година ние бяхме първите които предупредихме инвеститорите да излязат от тези сектори. През първите 2 месеца на тази година цените на тези акции продължаваха да растат но след това се оказа, че сме прави. Някои инвеститори обмислят дали да не започнат пак да ги купуват, но все пак за последните 12 месеца цените на тези акции се повишиха значително, от началото на тази година на практика са запазили стойността си, и е още рано за подобен ход“, коментира Санфт.

 

fallback
fallback