От Пекин до САЩ с влак

Китай планира да свърже света чрез високоскоростна железопътна линия

09.05.2014 | 15:25 Редактор: Ирина Георгиева
От Пекин до САЩ с влак

От Пекин до САЩ с влак. В скоро време и това ще бъде реалност.  Китай планира да свърже света чрез високоскоростна железопътна линия, съобщи The Independent. Дължината на трасето ще бъде 13 000 км и ще включва подводна връзка.

Предложението за трасето е направено от Китайската академия на инженерите. Строителството на линията от „Китай през Русия до САЩ” ще започне в североизточната част на Китай, ще преминава през Сибир и Беринговия проток до Аляска и надолу през Канада, преди да достигне САЩ, съобщават от The Beijing Times.

Китайската академия на инженерите планират и изграждането на други линии – от Страната на коприната към Лондон през Париж, Берлин и Москва. Вторият маршрут отново е към Европа – от Китай през Иран и Турция до Германия.

От The Beijing Times съобщават още, че международното участие на компании в проекта в момента се договаря.

Изграждането на четвърта жп връзка, планирана от академията, която ще свързва Китай с Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Малайзия, вече е започнало.

Най-амбициозният проект обаче е този между САЩ и Китай. За него ще трябва да се изградят около 200 км тунел, който да пресича пропастта между Русия и Аляска. Този тунел ще е четири пъти по-голям от този под Ламанша. При завършването му ще бъде най-дългият подводен тунел в света и ще бъде безпрецедентен подвиг на инженерството. Другият рекорд, който ще бъде поставен, е за най-дълга жп линия - с 3701 км повече от Транссибирската железница, по която в момента може да направите най-дългото пътуване в света с влак.

„Точно в момента текат дискусиите. Русия мисли за това в продължение на много години.”, заяви жп експертът от  Китайската академия на инженерите Уан Мън-шу.  

Според проекта влакът ще се движи със скорост 220 км/час, като така цялата дължина на трасето ще се изминава за два дена. Все още обаче няма потвърждение, че властите на Русия, САЩ и Канада са дали съгласието си за бъдещата железница.

От  China Daily отбелязват, че Китай вече разполагат с необходимата технология, тъй като  вече беше изградена подобна подводна линия до Тайван, изискваща 150 км дълъг тунел.

Китай в момента е лидер във високоскоростните влакове. Страната в момента има най-дългата мрежа за бързи влакове в света, чиято дължина достига повече от 9977 км железопътни линии.