fallback

Стават ли отново атрактивни взаимните инвестиционни фондове?

Преодоляха ли инвеститорите трудните моменти от кризата?

08.05.2014 | 11:25 Автор: Мариета Иванова

От началото на година сме свидетели на засилване на интереса към колективните инвестиционни схеми, както от страна на физически лица, така и от страна на юридически лица, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air инвестиционният мениджър Явор Ачев. Той допълни, че причината за положителната тенденция е „добрата доходност, която се реализира, както на световните така и на български пазар“.

Експертът допълни, че вече се  наблюдава едно крехко възстановяване след кризата.

„Преди кризата поради редица фактори хората бяха склонни да поемат по-голям риск, отколкото реално позволяват техните възможности. Това доведе до концентриране на инвестициите във взаимни фондове, инвестиращи в акции. В резултат се стигна до силен спад по време на кризата и в момента сме в период на плавно възстановяване. Надяваме се този път инвестициите да бъдат разпределени по-равномерно между различните фондове“, коментира Рачев.

Той допълни, че в момента интересът е най-голям към „по-консервативните и балансирани фондове, такива, които инвестират в различни инструменти с фиксирана доходност, в паричния пазар, включително и банкови депозити“.

Вижте цялото интервю от видео файла.

fallback
fallback