fallback

Иван Нейков: Пенсионната реформа трябва да бъде продължена

Бизнесът да каже каква квалификация трябва да притежават кадрите, от които има нужда, коментира експертът

08.05.2014 | 08:34 Автор: Мариета Иванова

Пенсионната реформа трябва да бъде продължена, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Той допълни, че е необходимо да се сложи край на популистките изказвания за ранно пенсиониране и замразяване на възрастта за пенсиониране.  

Нейков подчерта, че рядко се случва всички експерти по въпросите на пазара на труда да са единодушни, но в момента всички са категорични, че пенсионната реформа трябва да бъде продължена и възрастта за пенсиониране постепенно да започне да се увеличава.

Вдигането на възрастта за пенсиониране на свой ред е обвързано и с реформа в здравеопазването, допълни още Нейков.

Експертът коментира още, че за съживяване на пазара на труда държавата трябва да предприеме стъпки в изработване на система за признаване на неформално придобитите умения на младите хора.

Бизнесът на свой ред трябва да заяви каква квалификация трябва да притежават служителите, от които има нужда, коментира още експертът.

„Цялата система сега за надграждане на знанията работи без самия бизнес. Впоследствие се оплакват, че няма кадри с необходимите умения. Има дефицит между работодатели образователни институции,“ обобщи Нейков.

fallback
fallback