fallback

Софтуерно приложение спасява евросубсидии

Русенска фирма предлага на земеделските производители безплатно електронно приложение, с което да спасят субсидията си

05.05.2014 | 14:45 Автор: Ирина Георгиева

Русенска фирма предлага на земеделските производители безплатно електронно приложение, с което да спасят субсидията си. Много от земеделците губят значителна част от своите субсидии, поради дребни технически грешки, като застъпване с масивите на колеги или с пътища, когато очертават своите обработваеми масиви.

Реалният срок за деклариране на площите и кандидатстване за субсидия е 15 май. Приложението „Спаси субсидия” решава много от проблемите на земеделци, които ще пристъпят към тази крачка. Според инициатора на проекта Петър Чернаев, то дава възможност за проверка за застъпване на съседни shp (шейп) файлове – или така наречените електронни карти на обработваемите земи. В противен случай могат да загубят значителна част от своите субсидии. Ако се застъпват решението е просто.

"Тогава трябва да си коригират съответния шейп файл и да го проверят отново."

Арендаторът Никола Жеков сподели пред България он ер предимството на приложението:

"Влизаш, теглиш, инсталираш, стартираш. Има си отстрани изкарани бутони – застъпване с пътища, застъпване със собствени имоти, застъпване с други имоти. Има три начина земеделските производители да се сдобият с необходимите електронни карти."

Според Петър Чернаев обясни и как производителите могат да се сдобият с необходимите електронни карти:

"Могат да си ги начертаят с наш софтуер, втория вариант е да са взели ръчния GPS или GPS-а монтиран в тяхната машина и да са обиколили масивите. Третия вариант е да си вземат от разплащателна агенция очертанията от миналата година или ако вече са подали за тази година да си ги проверят тях."

Освен, че ще бъдат лишени от част от субсидиите при застъпени земи арендаторите има вероятност да плащат глоби.

 

 

fallback
fallback