fallback

Добивът на царевица и жито в Украйна може да бъде по-нисък от очакваното

Банките са готови да отпуснат заеми, но при непоносимо високи за земеделците лихви

04.05.2014 | 20:35 Автор: Ирина Георгиева

Очаква се добивът на царевица и жито в Украйна да бъде по-нисък от предвиденото. Селските стопани се изправят пред липса на средства, заради скока на вносните стоки и обезценяването на украинските пари. Банките са готови да отпуснат заеми, но при непоносимо високи за земеделците лихви.   Украинските селски стопани са тежко засегнати от драматичната икономическа криза, задълбочила се в резултат на напрежението с Русия. Заради рецесията те са принудени да правят икономии с риск да подкопаят производството на зърно, което е жизненоважно за страната, а също и за международните пазари.

В рецесията, продължаваща почти без прекъсване от близо две години, земеделското производство е един от малкото източници на удовлетворение – за разлика от изпадналата в затруднения металургия. Украйна дълго време е смятана за житницата на Европа. Макар политическият хаос засега да е пощадил износа, опустошителните му икономически последици започват да се усещат и в земеделския сектор. В разгара на сеитбата на пролетниците, тревогата започва да нараства относно добива през лятото.

Консултантският кабинет Агрител свали предвижданията си за добива на царевица и жито съответно с 18%  и от 16% спрямо миналата година. Спадът е причинен от скока на цените на вносните стоки дължащ се на обезценяването на украинскита валута, заради което селските стопани се изправят пред липса на средства. При сегашната ситуация банките се съгласяват да отпускат заеми при лихви надхвърлящи понякога 30%, което е непоносимо за земеделците. Последицата от това е, че те ще засеят по-малко царевица, чието производство е скъпо и изисква повече торове.

От украинското министерство на земеделието уверяват, че сеитбата продължава нормално и че площите засега отговарят на миналогодишните.

Добивът на жито в Украйна е важен и за България, тъй като цените на зърнените култури могат да спаднат рязко, което ще повлияе и на родните производители.

fallback
fallback