fallback

Над 5,5 млн. души са посетили Пекин, за да отбележат Деня на труда

От туристическия бранш смятат, че до 10 - 12г. Китай ще задмине САЩ в сферата на туризма

04.05.2014 | 13:07 Автор: Ирина Георгиева

Над 5,5 млн. души са посетили китайската столица Пекин,за да отбележат Деня на труда. Туристическият бизнес регистрира рекордни приходи. От бранша смятат, че до 10 - 12 г. Китай ще задмине САЩ като първенец в сферата на туризма.

В момента Китай формира около 1/3 от глобалния експорт на услуги в туризма. От 2003 до 2013г. пътуванията са се увеличили три пъти, достигайки 3,2млрд. Заетите в туристическия сектор са над 100 млн. души. Заради силен ръст на вътрешно търсене, бизнесът промени своята таргет група и се насочи към местните посетители.

Дейвид Скоусил президент на Световния съвет за туризъм и пътуване Правителството определи туризма като един от 5-те основни стълба в развитието на китайската икономика.

"Това е много важно! Смятам, че като резултат на напредничевото мислене и планиране в страната, в Китай ще бъдат изградени 97 нови летища! По този начин човек ще бъде най-много на 90 минути с автомобил от най-близката аерогара."

Денят на труда в Пекин беше отбелязан подобаващо . Посетителите се насладиха на 150 мероприятия, посветени на празника. По-голямата част от туристите, 3,2 млн. предпочетоха културните прояви и тези с исторически мотиви. Според Общинската комисия на Пекин за развитие на туризма се отбелязва леко увеличение спрямо миналата 2013г. Заради лошото време има спад с близо 17%  на туристите, които са избрали паркове.

Ръст от 10% записа и селският туризъм, който генерира 180 млн. юана или 29 млн. долара само за празничните дни.

Железниците в Китай също отбелязват увеличение на пътническите превози през празничните дни, съобщиха местните железопътни власти.

От 30 април до 3 май са направени почти 37 млн. железопътни пътувания, което с близо 17% ръст спрямо същия период на 2013г., съобщиха от China Railway Corporation. За да се справят с огромния поток пътници, от  компанията са добавили  1278  временни влакове.

Пекин е една от най-популярните туристически дестинации в страната. През 2013г. бе домакин на 252 млн. посещения с цел туризъм, които й донесоха общи приходи от  близо 400 млрд. юана (около 64 млрд. долара).

fallback
fallback