Над 5,5 млн. души са посетили Пекин, за да отбележат Деня на труда

От туристическия бранш смятат, че до 10 - 12г. Китай ще задмине САЩ в сферата на туризма

04.05.2014 | 13:07 Редактор: Ирина Георгиева
Над 5,5 млн. души са посетили Пекин, за да отбележат Деня на труда

Над 5,5 млн. души са посетили китайската столица Пекин,за да отбележат Деня на труда. Туристическият бизнес регистрира рекордни приходи. От бранша смятат, че до 10 - 12 г. Китай ще задмине САЩ като първенец в сферата на туризма.

В момента Китай формира около 1/3 от глобалния експорт на услуги в туризма. От 2003 до 2013г. пътуванията са се увеличили три пъти, достигайки 3,2млрд. Заетите в туристическия сектор са над 100 млн. души. Заради силен ръст на вътрешно търсене, бизнесът промени своята таргет група и се насочи към местните посетители.

Дейвид Скоусил президент на Световния съвет за туризъм и пътуване Правителството определи туризма като един от 5-те основни стълба в развитието на китайската икономика.

"Това е много важно! Смятам, че като резултат на напредничевото мислене и планиране в страната, в Китай ще бъдат изградени 97 нови летища! По този начин човек ще бъде най-много на 90 минути с автомобил от най-близката аерогара."

Денят на труда в Пекин беше отбелязан подобаващо . Посетителите се насладиха на 150 мероприятия, посветени на празника. По-голямата част от туристите, 3,2 млн. предпочетоха културните прояви и тези с исторически мотиви. Според Общинската комисия на Пекин за развитие на туризма се отбелязва леко увеличение спрямо миналата 2013г. Заради лошото време има спад с близо 17%  на туристите, които са избрали паркове.

Ръст от 10% записа и селският туризъм, който генерира 180 млн. юана или 29 млн. долара само за празничните дни.

Железниците в Китай също отбелязват увеличение на пътническите превози през празничните дни, съобщиха местните железопътни власти.

От 30 април до 3 май са направени почти 37 млн. железопътни пътувания, което с близо 17% ръст спрямо същия период на 2013г., съобщиха от China Railway Corporation. За да се справят с огромния поток пътници, от  компанията са добавили  1278  временни влакове.

Пекин е една от най-популярните туристически дестинации в страната. През 2013г. бе домакин на 252 млн. посещения с цел туризъм, които й донесоха общи приходи от  близо 400 млрд. юана (около 64 млрд. долара).