fallback

БДЖ е намалила загубите си през 2013г. спрямо 2012г.

За една година дружеството е свило задълженията си с близо 97 млн. лв.

04.05.2014 | 11:49 Автор: Ирина Георгиева

Състоянието на БДЖ остава тежко, въпреки че компанията е намалила загубите си през 2013г. спрямо 2012г. За една година дружеството е свило задълженията си с близо 97 млн. лв.

Увеличението на цените на билетите за влак от 1 март тази година допринесе за подобряване на състоянието на железниците, заяви пред България он ер транспортният министър Данаил Папазов. По негови думи на този етап не се мисли за ново увеличение, поне до Нова година.

Данаил Папазов подчерта, че от юни до сега дълговете на превозвачите са спаднали от 704 млн. лв. на около 600 млн. лв.

" За пръв път от края на миналата година започнахме плащане на главници. Това позволи дълговете на БДЖ да се намалят с почти 100 млн. лв."

Най-голямото предизвикателство пред БДЖ е да се постигне консенсус с кредиторите как да се разсрочат дълговете на превозвача. Според министър Папазов едва тогава може да се мисли за подобряване на условията за превоз в железниците. Той твърди, че товорапотокът в БДЖ е достигнал 35 хиляди тона на ден.

"Товарни превози работи много добре. и смея да твърдя, че постъпихме правилно, че не извършихме приватизация. имаме сериозно увеличение на товарите."

Железници могат да загубят 25 нови мотриси и около 3400 товарни вагона. Те са заложени като обезпечение по два кредита на БДЖ към няколко финансови институции. От БДЖ ще предложат на кредиторите си 10-годишен погасителен план с по 50 милиона лв. годишни вноски.

Ще се приеме ли идеята, ще стане ясно след общото събрание на кредиторите.

Репортаж на Кремена Кръстева и Тодор Тодоров.

fallback
fallback