fallback

Над половината поляци са против приемането на еврото

74% от гражданите на Полша смятат, че е по-добре да запазят националната си валута, сочи проучване на GfK

02.05.2014 | 13:45 Автор: Мариета Иванова

Повече от половината поляци  са против въвеждането на еврото, сочи проучване на Института за маркетингови изследвания GfK. Данните сочат, че почти три четвърти от полските граждани или 74% твърдят, че е по-добре да запазят националната си валута. 42 на сто са "категорично против приемането на еврото", 32% - "по-скоро против". Категорични поддръжници на въвеждането на еврото в Полша са само 5%. Изследването е проведено между 3 и 6 април тази година. Интервюирани са 1020 полски граждани над 15-годишна възраст. В момента едно евро се разменя за малко над 4 злоти.

Полша и още девет страни-членки на Общността вчера отбелязаха 10 години присъединяването си в Европейския съюз. Еврото беше въведено в шест от тях: Словения – през 2007, Кипър, Малта – през 2008, Словакия- през 2009 , Естония- през 2011 и Латвия - пред 2014. Литва планира да приеме еврото през 2015 година. Но настроенията срещу единната европейска валута на Стария континент се прокрадват все по-често.

В началото на гази година в Ирландия беше учредена нова партия срещу еврото. Антиевропейска партия беше учредена точно преди година и в Германия. Новото формирование „Алтернатива за Германия” иска връщането към старите валути.

Анкета на ZDF показа, че 65% от германците смятат, че еврото е вредно за икономиката, а 49% са на мнение, че Германия ще бъде по-добре извън ЕС. 60% от гърците пък одобряват единната европейска валута, но не и Общността.

fallback
fallback