Над половината поляци са против приемането на еврото

74% от гражданите на Полша смятат, че е по-добре да запазят националната си валута, сочи проучване на GfK

02.05.2014 | 13:45 Редактор: Мариета Иванова
Над половината поляци са против приемането на еврото

Повече от половината поляци  са против въвеждането на еврото, сочи проучване на Института за маркетингови изследвания GfK.
Данните сочат, че почти три четвърти от полските граждани или 74% твърдят, че е по-добре да запазят националната си валута. 42 на сто са "категорично против приемането на еврото", 32% - "по-скоро против". Категорични поддръжници на въвеждането на еврото в Полша са само 5%. Изследването е проведено между 3 и 6 април тази година. Интервюирани са 1020 полски граждани над 15-годишна възраст. В момента едно евро се разменя за малко над 4 злоти.

Полша и още девет страни-членки на Общността вчера отбелязаха 10 години присъединяването си в Европейския съюз. Еврото беше въведено в шест от тях: Словения – през 2007, Кипър, Малта – през 2008, Словакия- през 2009 , Естония- през 2011 и Латвия - пред 2014. Литва планира да приеме еврото през 2015 година. Но настроенията срещу единната европейска валута на Стария континент се прокрадват все по-често.

В началото на гази година в Ирландия беше учредена нова партия срещу еврото. Антиевропейска партия беше учредена точно преди година и в Германия. Новото формирование „Алтернатива за Германия” иска връщането към старите валути.

Анкета на ZDF показа, че 65% от германците смятат, че еврото е вредно за икономиката, а 49% са на мнение, че Германия ще бъде по-добре извън ЕС. 60% от гърците пък одобряват единната европейска валута, но не и Общността.