Трудът в България остава най-евтин

Българите заработват 10 пъти по-малко от шведите

01.05.2014 | 09:10 Редактор: Красимир Кирев
Трудът в България остава най-евтин

Заплащането на труда в България остава най-ниско сред страните-членки на ЕС, сочат данните на Евростат. На час служителите у нас получават 3,7 евро. Това е с повече от 10 пъти по-малко от лидера в класацията- Швеция, където гражданите заработват по средно 40 евро на час.  

През 2013 г. средно за 28-те държави членки, годишните разходи за труд във всички сектори на икономиката, освен в селското стопанство и публичната администрация, са 23,7 евро на час.

Стане дума за почасово заплащане се откриват и големите разлики в страните от Европейския съюз, сочат данните на европейската статистическа служба.

Трудът  на работниците в Швеция струва средно 40,1 евро на час, като в предните позиции в тази класация са още Дания и Белгия с малко над 38 евро на час.

В дъното пък, наред с България, се нареждат още Румъния с 4,6 евро на час, Литва и Латвия със съответно 6,2 и 6,3 евро на час.

Окуражаващата новина за нас все пак е, че в страната ни се наблюдава най-големият ръст на цената на труда. В периода 2008-2013 г. тя се е повишила с 44 на сто.

Любопитен е резултатът на Гърция, Испания, и Португалия, които изпитват сериозни финансови трудности и са обект на спасителна помощ от Тройката външни кредитори. В южната ни съседка работниците печелят с 18 на сто по-малко от преди кризата -13,6 евро на всеки 60 минути. Това е с почти 2 евро повече от Португалия, където цената на труда също бележи спад с около 5%. В Испания няма такава негативна тенденция и страната засега държи нива на заплащане от над 21 евро на час.

Почасовите доходи в най-голямата европейска икономика - Германия, остават значително над средните, достигайки 31,1 евро на час.