fallback

Само чужденци, живели 5г. в България ще купуват земеделска земя

Репортаж от дебатите в НС на 29 април 2014

29.04.2014 | 22:46

На извънредно заседание депутатите отхвърлиха ветото на президента върху поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Измененията въвеждат изискването граждани и фирмите да са живели 5 години, за да купят земеделска земя.

Извънредното заседание на парламента на 29 април 2014 започна с 15 минути закъснение заради липса на кворум. В 13.00 ч. се регистрираха точно 120 депутати – с един по-малко от нужното за начало на заседанието.

В мотивите към ветото се посочва, че няма как държавният глава да се съгласи с парламента да въведе забраната, понеже по този начин над 2 млн. български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост. Светла Бъчварова от БСП подчерта, че България е единствената държава в ЕС, в която липсва законодателство, защитаващо земята като национално богатство. Според нея несъстоятелни са аргументите на президента, според когото така приетите текстове ограничават правата на българските и европейските граждани. Десислав Чуколов от Атака се учуди, че президентът не присъства в залата. ПГ на ГЕРБ отказа да участват в гласуването, не направиха и коментар по текстовете.

Подробностите от заседанието - в видеорепортажа на Кремена Кръстева.

fallback
fallback