Инвеститорите очакват ФЕД да отпише нови 10 млрд. долара от програмата за изкупуване на облигации

Разликата в доходността между корпоративните и държавните облигации в момента е много малка, коментира финансист пред Bloomberg Television

29.04.2014 | 09:57 Редактор: Мариета Иванова
Инвеститорите очакват ФЕД да отпише нови 10 млрд. долара от програмата за изкупуване на облигации

Инвеститорите очакват Федералният резерв на САЩ да намали с още 10 млрд. долара  програмата за изкупуване на облигации, коментира финансистът Кевин Карън пред Bloomberg Television. Припомняме, че ФЕД съкрати програмата за изкупуване на облигации с по 10 млрд. през декември и януари с оглед на подобрените показатели на американската икономика.

„Можем да кажем обаче, че до този момент пазарните участници като че ли пренебрегнаха случващото се. Ако погледнем например облигационния пазар - разликата в доходностите между корпоративните и държавните облигации е много, много малка“, коментира Карън. - „Трябва да се върнем назад към 2005 година, за да видим тези нива на дълговите пазари, които имаме в момента. Тоест оценката на инвеститорите е за много ниско ниво на риска. Ако обърнем поглед към капиталовите пазари - там също наблюдавахме много силен растеж през последните месеци. Като цяло можем да кажем, че последната година беше много силна. Картината при корпоративните печалби, разбира се, също е позитивна - очаквахме спад през първото тримесечие, но сега, с излизането на първите отчети, виждаме среден ръст на финансовите резултати с 1-2 процента. В обобщение можем да кажем, че пазарите в момента оценяват ситуацията по-скоро оптимистично“, заяви финансистът.