fallback

Азия е най-активната част на света

28.04.2014 | 20:11

Азия ще продължи да бъде най-динамичното място в света. Прогнозите ни са за брутен ръст за цяла Азия от 5,4% тази година и 5,5%  за следващата. Това е повече от миналогодишните 5,2%, съобщи Ри. 

Според него за това трябва да се приветства забавянето в Китай, което е необходимо, за да се премине към по-устойчиво развитие. Прогнозите на МВФ за техния ръст са 7,5% за 2014. За момента ръст над 7% е доста по-висок в сравнение с други развити икономики, каза Ри. МВФ препоръчва в Китай да се фокусират върху качеството на този ръст, да се справят с проблемите със сенчестото банкиране.

Двигателят на растежа за Азия беше износът и фактът, че СТО и глобалната свободна търговия не се разрастват в момента означава, че трябва да търсим начини да увеличим търговията със света, за да подпомогнем  ръста в Азия, смята Ри.

"Когато хората мислят за структурни реформи те обикновено ги възприемат като нещо в подкрепа на бъдещето. Но ако погледнем към Индиа и Индонезия през миналия май ще видим, че там се интресуват от този въпрос и когато става въпрос за растеж в краткосрочен план. Без структурни реформи при бюджетен дефицит не можем да очакваме добри резултати по текущите сметки на страните" - смята Ри.  

Колкото по-интегрирани са помежду си азиатските държави и колкото повече търгуват- толкова са по-големи възможностите за растеж, е мнението на МВФ От друга страна обаче бизнес цикълът се състои в различните страни по едно и също време при тези условия и тук МВФ може да има важна роля, смята Ри. В такива условия кризите в тези страни ще съвпадат и те много по-трудно ще могат да си помагат. Затова организации като Международния валутен фонд, служещи за запазване на световната финансова сигурноста, ще бъдат много важни.

Системата за световна финансова сигурност за азиатските икономики е чувствителен и противоречив въпрос заради азиатската финансова криза от 1997. Държавите в Азия все още не са склонни да искат помощ от Международния валутен фонд.

"През 2008, когато станахме свидетели на световната финансова криза Международния валутен фонд въведе улеснения за заеми, нов тип заеми наречени гъвкави. Много страни от Латинска Америка и други развиващи се икономики разчитат на тях. Нашата задача е да подобрим тези планове за заеми така, че и азиатски страни да се възползват от тях и да знаят, че те са достъпни. Ще работим по този въпрос" - завърши Ри. 

fallback
fallback