fallback

Pfizer потвърди, че има интерес към AstraZeneca

При успех в преговорите сделката ще стане най-голямото придобиване на британска компания над чужда такава

28.04.2014 | 16:18 Автор: Мариета Иванова

Американският фармацевтичен гигант Pfizer потвърди, че е обсъдил с AstraZeneca възможността за придобиване, съобщи BBC.  Експертите на  Pfizer направили предварително проучване през януари по оферта на стойност 58.8 млрд. паунда. Преди два дни представителите на компаниите са се срещнали за втори път по случая.

От AstraZeneca коментираха, че предложението „значително подценява фирмата“, в която работят повече от 51 хиляди души. Ако Pfizer  успее да доведе до успех преговорите, сделката ще е най-голямото придобиване, осъществено от британска фирма на чуждестранна компания.

В същото време от AstraZeneca коментираха, че са уверени, че собствената им стратегия ще създаде „значителна стойност“ за собствените им акционери.

„Бордът остава убеден в действащото изпълнение на стратегията на AstraZeneca като независима компания“, става ясно от съобщение на фармацевтичния гигант.

AstraZeneca произвежда лекарства в 16 страни, насочени предимно към лечението на диабет, рак, асма, а също и антибиотици. Продажбите на компанията за миналата година са били на стойност 25.7 млрд. британски паунда и печалба преди облагане с данъци от 3.3 млрд. паунда.

От Pfizer съобщиха, че първоначалната оферта през януари за придобиването на AstraZeneca е била за 58.8 млрд. паунда в комбинация от кеш и акции при 46.61 паунда за акция.

fallback
fallback