fallback

Сенчестото банкиране остава ключов проблем за банковата система в Китай

Централната банка в страната засили регулациите, като част от общите финансови реформи, отбелязват от Bloomberg

28.04.2014 | 11:33 Автор: Мариета Иванова

Две от водещите китайски банки обявиха двуцифрен ръст на печалбата през първото тримесечие, с което изненадаха приятно инвеститорите, отбелязва Bloomberg.

Строителната и Земеделската банка на Китай обаче, отчитат и ръст на лошите кредити в портфейла си, което дава поводи за притеснение.

“Делът на Китайската строителна банка продължава да расте и остава сериозно предизвикателство за повечето банки“, коментира анализаторът на Bloomberg Зеб Екърт. - Знаем за т. нар. "сенчесто банкиране" в Китай. Това е един от най-острите проблеми, който принуди правителство да предприеме серия от мерки. Централната банка също засили регулациите, като част от общите финансови реформи”.

Финансовите резултати на повечето банкови институции запазват ръста си през първите три месеца на годината, сочат още експертните анализ. Земеделската банка отчита повишение на печалбата от 14% до 8.5 лиарда долара. Там също се наблюдава тенденция на увеличаване на лошите кредити.

„Трезорът обаче разполага с широка клиетнска база извън Китай, която се приема като по-стабилен източник на приходи. Почти всички банки в Китай предлагат повече инвестиционни продукти. Те обаче носят известен риск, така че ще са един от ключовите фактори в бъдеще“, коментира Екърт.

Китайската строителна банка отчита ръст на печалбата от 10% до 10.5 милиарда долара.

fallback
fallback