fallback

Почти 9 млн. лева допълнително от бюджета за професионално образование

Анелия Клисарова: Не бива да създаваме образовани безработни, а млади хора със знания и умения, необходими за живота

27.04.2014 | 15:34 Автор: Ирина Георгиева

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова за пореден път застана зад идеята, че трябва да се инвестира между образованието и бизнеса. Тя заяви пред журналисти във Варна, че не бива да създаваме образовани безработни, а млади хора с такива знания и умения, необходими за живота. По нейни думи тази година от бюджета са отделени 8,6 милиона лева допълнително за професионално образование.

Готвят се и промени в Кодекса на труда, така че младите хора да имат условията и да учат, и да работят, коментира Клисарова. Според нея това време трябва да се зачита за стаж и да се получава съответното възнаграждение и да мотивира тези хора да се насочват към професионалните училища, откъдето да придобият професия.

Образователният министър добави, че изготвянето на учебните планове и занятия е заложено да се прави заедно с бизнеса. В момента се разработва проект, при който план-приемът в професионалните гимназии да бъде свързан с нуждите на бизнеса и за всички завършващи да имат по-сигурни места.

fallback
fallback