Русия въвежда собствена система банкови карти

Думата одобри и нов начин на акредитация на филиалите на чуждестранните юридически лица

25.04.2014 | 23:36
Русия въвежда собствена система банкови карти

Руската Дума прие на 25 април 2014 закон за създаване на национална система за банкови карти, съобщи РИА Новости. Целта на законопроекта е защита и безопасност на паричните преводи. Законопроектът бе утвърден на второ и трето четене. Националната платежна карта ще бъде създадена от оператор, ново дружество, под контрола на Централната банка на Русия.

От 1 юли 2014 чуждестранните платежни системи трябва да внесат в специални сметки в руската централна банка „обезпечителен депозит в размер на сумата, равна на паричните преводи, направени на територията на Руската федерация за два календарни дни“.

Акциите на Visa и MasterCard изгубиха на 25 април 2014 съответно 4,9% и 4,5%. След новината за приетия закон за създаване на собствена платежна система в Русия, Сет Ейсен, говорител на MasterCard е съобщил за Bloomberg, че сега компанията трябва внимателно да оцени какви действия ще се изискват от нея и че ще работи в тясно сътрудничество с партньори и банки-издатели от Русия, за да продължи да предоставя услуги на този пазар.

На заседанието си от 25 април 2014 руската Дума прие на второ и трето четене и закон за нов начин на акредитация на филиалите на чуждестранните юридически лица. Акредитацията ще прави Централната банка на Русия, а организациите, действащи в гражданската авиация – Россавиация. Централната банка на Русия и Россавиация трябва да дават на федералната данъчна служба данни за акредитираните от тях лица за регистрация.