fallback

Санкции срещу Русия: няма да се получи

Коментар на Стефани Фландърс от JPM Asset Management за Bloomberg TV

25.04.2014 | 15:19

Цялото интервю на Франсин Лакуа от Блумбърг със Стефани Фландърс, главен пазарен стратег за Европа на JPM Asset management

Франсин Лакуа, Блумбърг: Трябва ли Фед и останалите централни банки да вземат предвид тези евентуални санкции и съответно да запазят икономическите стимули?

Стефани Фландърс, главен пазарен стратег за Европа на JPM Asset management: Интересно е, че сме свикнали да си мислим, че централните банки и особено Фед следят глобалната икономика и се притесняват за всичко. Фед, разбира се, наистина се фокусира върху това, което може да има ефект върху американската икономика. Те обаче са много по егоцентрични и по концентрирани върху вътрешните проблеми, отколкото хората по света биха искали да си мислят.

Когато работих в Вашингтон бях малко изненадана, когато разбрах, че те винаги поставят американската икономика на първо място. Мисля, че за момента, ако сте член на Фед, ще ви е доста трудно да прецените, как това, за което говорихме, ще повлияе на американската икономика. 

Определено, ако сте канцлерът Меркел в Европа, перспективата е малко по-ясна, защото тя очевидно се притеснявате за енергийните доставки в редица европейски страни. Дори тогава обаче едва ли може да предвидите как тези санкции, за които държавният секретар Джон Кери спомена, могат да причинят сериозен енергиен проблем в Европа.

Не е невъзможно да се стигне до санкции, но хората все още не могат да си представят как това може да се случи и как Русия би го позволила, като се има предвид, колко пагубен ще  е ефектът върху икономиката й. Мисля, че цялата тази криза вече доведе до мини рецесия в Русия. Русия изглеждаше слаба дори преди събитията. Фондовите пазари там понесоха загуби. Всички икономически щети за момента са за сметка на Русия.

Франсин Лакуа, Блумбърг: Всъщност днес кредитният рейтинг на Русия беше понижен. Но ако се замислим в перспектива, колко важно е тези санкции да бъдат инициирани от САЩ? Защото Германия има сериозен стокообмен с Русия, докато Великобритания е особено уязвима заради руските капитали.

Стефани Фландърс, главен пазарен стратег за Европа на JPM Asset management: Да, именно затова беше напрежението около преговорите. Има обаче и още един елемент, който трябва да споменем и това е, че канцлерът Меркел е родена в Източна Германия и е много чувствителна към геополитиката и подхода на Русия към съседните й страни. В тази светлина ще е доста интересно да видим как американците ще опитат да се договорят с европейците. Може би дори вече да са се отказали, защото са разбрали, че няма да се получи.

 

На 25 април S&P намали кредитния рейтинг на Русия от ВВВ на ВВВ- на 22 април. "Напрегнатата геополитическа обстановка между Русия и Украйна може да предизвика допълнителен отлив на чуждестранен и национален капитал от руската икономика и оттук да застрашири перспективите за ръст, се казва в съобщението на S&P

Целият коментар - във видеото.

fallback
fallback