fallback

Какво може принуди ЕЦБ да действа

Все по-често се чуват коментари за намаляване на лихвите по депозитите, коментира Джулиън Калоу, директор в Barclays Capital

24.04.2014 | 15:33 Автор: Мариета Иванова

Силното евро остава водещият фактор, които тласка инфлацията надолу и ограничава икономиката, коментира за Bloomberg Television Джулиън Калоу, директор в Barclays Capital. По неговите думи ЕЦБ ще се наложи да коригира значително поставените цели за инфлацията.  

„Според мен прогнозите им за инфлация за 2014 ще паднат от 1% до 0,8%, а вероятно нещо подобно ще се случи и с прогнозите за следващата година. Това ще бъде обявено на срещата им през юни и ще ги ограничи от това наистина да направят нещо“, коментира икономистът.

Прогнозите на ЕЦБ от март залагат, че инфлацията в еврозоната за 2014 ще бъде около 1%, за 2015 – 1,3%, а за 2016 – 1.5%.

През март инфлацията достигна най-ниското равнище от последните четири години, достигайки 0.5%.

"На последната ни среща установихме, че ако инфлацията не достигне очакваните си нива в средносрочен план, трябва да вземем мерки", коментира председателят на централната банка на Естония и член на управителния съвет на ЕЦБ Ардо Хансон.

Според Калоу очевидната политика, която могат да приложат от ЕЦБ, е намаляване на лихвените проценти.

„Все повече и повече се говори за  отрицателни лихви по депозитите. Мисля, че трябва да го направят“, споделя още директорът на  Barclays Capital.

 

 

fallback
fallback