Barclays може да съкрати 7500 работни места

Доклад на Bernstein прогнозира намаляване на служителите с 30%

23.04.2014 | 17:46
Barclays може да съкрати 7500 работни места

Коментар на Манъс Крани, от Bloomberg ТВ, Лондон:

Имаме важни новини от доклада на Bernstein. Става въпрос за Barclays. Пред банката стои първото годишно общо събрание както и излизането на резултатите за първото тримесечие. От Bernsteinтвърдят, че може да се наложи 7500 души да бъдат съкратени. Това са между 25 и 30% от всичките служители на инвестиционната банка.  Основно съкрaтените (около 5000 души) ще бъдат в отделите, занимаващи се с книжата с фиксиран доход, валутите и търговските стоки, ако изобщо станат факт.

Реално погледнато банката е изправена пред това да съкрати между 6500 и 75000 служители, което е около 30% от служителите им. Основните кандидати за съкращенията са административни директори и служители на по-ниски позиции. Имайте предвид, че приходите в отдела, занимаващ се с книжата с фиксиран доход, валутите и търговските стоки паднаха със 17% през 2013. Това е една от проблемните области.

Може би загубите в доходите от книжата с фиксирани доходи и търговията с валута, регистрирани през последните 9 месеца, са най-доброто, което можеше да се случи на стратегическите инвеститори обвързани с банката. Този факт подтикна ръководството да преструктурира някои отдели в банката и да се опита да се справи с проблем, за който до скоро мислеше, че е цикличен.

Общо взето, според Bernstein съкращенията вече се подготвят и са необходими. И това е най-доброто за клиентите на Barclays.