Боян Дуранкев: България е една от страните, които най-тежко преминават през кризата

Икономическите проблеми на България са подобни на тези от Голямата депресия в САЩ, посочи икономистът

23.04.2014 | 09:32 Редактор: Мариета Иванова
Боян Дуранкев: България е една от страните, които най-тежко преминават през кризата

България е една от страните, които най-тежко преминават през кризата, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Боян Дуранкев. Той допълни, че страните от еврозоната започват да излизат от кризата, докато тези извън монетарния съюз са с по-малък шанс за това.

Дуранкев допълни, че данните за БВП на България в момента сочат, че сме далеч от нивата от преди 10 -15 години. В следващите най-малко две години БВП на глава от населението няма да достигне нивата от преди десетилетие, прогнозира икономистът. Той коментира още, че проблемите на България в момента са подобни на тези от Голямата депресия в САЩ.
По думите на Дуранкев има три големи риска пред страната ни.

На първо място това е кризата в Украйна, която ще рефлектира върху ключови сектори като туризма и износа, посочи икономистът.

Вторият проблем е свързан с увеличаващата на популярност на национализма не само у нас, но и в цяла Европа. Според Дуранкев примерът на Унгария ще бъде повторен и в други държави и в бъдеще все повече страни ще заложат на затваряне на икономиките си и наблягане на вътрешни производства.

Третият голям риск за икономиката е голямата безработица и увеличаващото се неравенство в обществото.

На въпрос на водещата Йоанна Николова как оценява плановете за развитие на управляващите Дуранкев коментира, че правителството в момента води не толкова социална, колкото либерална политика. Хубавото по неговите думи е, че се увеличават най-ниските доходи.

„Аз съм привърженик  на по-бързото увеличаване на най- ниските доходи. Това може да стане за сметка на сивата икономика. Сивият сектор и корупцията са най- големите воденични камъка за икономиката“, посочи още Дуранкев.