Доверието в индийската икономика нараства

Основна причина за повишаването на доверието в индийската икономика е решимостта на Индийската централна банка да се справи с инфлацията

22.04.2014 | 16:29 Редактор: Георги Стоянов
Доверието в индийската икономика нараства

Нарастващите валутни резерви на централната банка в Делхи и поскъпващата рупия помогнаха за възстановяването на доверието в индийската икономика, коментира Мия Саини, икономически редактор на Bloomberg в Хонконг.

Положителната тенденция се наблюдава през последните 7 месеца, откакто ръководството на централната банка беше поето от Рагурам Раджан.

Рупията е най-силно представящата се валута, сред 78 валути проследявани от Bloomberg. От рекордно ниските си нова през август рупията е поскъпнала с 14%.

Същевременно валутните резерви на индийската централна банка достигат 300 милиарда долара.

„Индийската икономика е готова да посрещне потенциалните сътресения, в случай, че Фед повиши лихвените проценти през следващата година”, коментира Раджан.

От началото на годината водещите индекси на борсата в Делхи Sensex и Nifty се нареждат сред най-добре представящите се в Азиатско-тихоокеанския регион.

Основна причина за повишаването на доверието в индийската икономика е решимостта на Индийската централна банка да се справи с инфлацията.