Малайзийски компании ще направят луксозен комплекса Батърси

Проектант на бъдещите 254 луксозни апартаменти е британската компания Michaelis Boyd Associates

22.04.2014 | 10:34
Малайзийски компании ще направят луксозен комплекса Батърси

Малайзийски компании превръщат ТЕЦ Батърси в Лондон в луксозен жилищен комплекс с цена около 50 млн долара. Консорциум, начело с SP Setia Bhd и Sime Darby Bhd се опитват да наберат 2 млрд паунда от местни и международни банки за реновиране на обекта на брега на Темза.

"Малайзийският кредитен пазар расте, заради ръста на чуждестранните придобивания", казва Брайън Лю, базираният в Сингапур директор на Standard Chartered SE Asia. "Има няколко сериозни обеми като кредита на SapuraKencana, които могат да осигурят ръст".

SP Setia, най-голямата по обем продажби малайзийска публично търгувана компания и Sime Darby очакват да получат оферти от банките до края на април. Те купиха централата Батърси от ликвидатори през юли 2012 и всяка от двете взе по 40% дял. Останалите 20% са собственост на най-големия пенсионен фонд в Малайзия, Employees Provident Fund.

Проектът предвижда превръщането в луксозен жилищен комплекс старата централа в Южен Лондон, която през 1977 украси корицата на албума Animals на Pink Floyd.

ТЕЦ Батърси е една от най-разпознаваемите сгради в Лондон, построена през 1933, по проект на сър Джил Джилбърт Скот и разширена след Втората световна война. Затворена е от 1983.

Проектант на бъдещите 254 луксозни апартаменти е британската компания Michaelis Boyd Associates.

Лондончани са силно привързани към тухлените комини на Батърси. Алекс Михаелис казва, че те ще бъдат демонтирани за строежа и след това иззидани отново, тухла по тухла.

 

Коментар на Хаслинда Амин от Bloomberg във видеото.