Имат ли шанс българските медицински кадри за успех във Великобритания?

Квалифицираните кадри по света пътуват, коментира Биляна Баркър, собственик за компания за подбор на кадри

18.04.2014 | 12:33 Редактор: Мариета Иванова
Имат ли шанс българските медицински кадри за успех във Великобритания?

Потенциалът за реализация  на българските медицински кадри във Великобритания е много голям, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Биляна Баркър, собственик за компания за подбор на кадри за Островната държава. Експертът сподели, че ежегодно Великобритания страда от огромен недостиг на кадри, особено в областта на здравеопазването. Тя обясни, че тенденцията се дължи на факта, че много британски лекари  търсят реализация в САЩ. По думите й това е естествен процес – квалифицираните кадри да търсят по-добра реализация.

„Квалифицираните кадри по света пътуват”, обобщи Баркър.

Експертът по подбор на персонал посочи още, че  в следващите приблизително 10 години недостигът на медицински сестри, джипита и специалисти в спешната помощ във Великобритания ще е рамките на няколко десетки хиляди души.

Заплащането на медицинските кадри в Обединеното кралиство било в пъти по-високо в сравнение с това в България, поясни Баркър. Тя допълни, че досега ограниченията на трудовия пазар не позволявали специалистите да започнат работа при по-гъвкави условия като непълен работен ден и временен договор. От началото на годината обаче пречките са премахнати.

Баркър подчерта, че гъвкавото работно време е един добър вариант за развитие и шанс за специалистите да преценят дали работната среда отговаря на потребностите им.

Според нея голяма част от медицинските кадри, които емигрират, ще искат да се върнат в България. При завръщането си ще обогатят и променят с познанията си работната среда у нас, коментира Баркър. Тя подчерта, че предимството на българските специалисти е тяхната лоялност, гъвкавост, бърза адаптивност и способност за учене.

Вижте цялото интервю от видео файла.