fallback

Илиян Василев: Интересът на компаниите в „Южен поток” не е националният интерес

Проблемът с фалита на НЕК в това колко дълбоко ще трябва да се бръкне държавата, за да инкасира загубите, заяви енергийният експерт

18.04.2014 | 11:48 Автор: Мариета Иванова

Със сигурност ще има български компании, които ще претърпят загуби от спирането на проекта „Южен поток”, но не бива техният интерес да се отъждествява с националния, заяви  в предаването Денят On  Air с водещ Веселин Дремджиев енергийният експерт Илиян Василев.

„Националният интерес се формира на база потребители – индустриални и индивидуални”, подчерта още Василев. Поводът за коментара му беше приетата в четвъртък резолюция от Европейския парламент срещу изграждането на газопровода.

В отговор енергийният министър Драгомир Стойнев, коментира, че проектът „няма да бъде пожертван”, тъй като Русия е стратегически партньор на България. Той допълни още, че страната ни ще се съобрази с подписната резолюция, но строителството на българска територия ще започне още тази година.

„Никой не  направи рискови анализи да установи, че „Южен поток” не се вмества в политиката на ЕС”, заяви Василев.

В предаването Денят On Air енергийният експерт коментира и задлъжнялостта на НЕК. По думите му проблемът не е в това да бъдат оформени документи за фалит на националната компания, а в това „колко дълбоко ще трябва да се бръкнат управляващите за инкасиране на загубите”.

fallback
fallback