fallback

Как ще реагират пазарите на втвърдяването на тона от Русия

14.04.2014 | 14:25

Коментар на  Лена Комилева, управляващ директор на G Plus Economics за Bloomberg TV.

Основата под най-добрия сценарий се пропуква, каза за Марк Бартън в студиото на Bloomberg в Лондон Лена Комилева, управляващ директор на G Plus. За нея ситуацията в Украйна не е никак стабилна, икономиката е в състояние на свободно падане и има все по-нарастващ национализъм в Киев, като тези настроения са много по-силни в източните части на страната. Това означава, че социално-политическата среда е доста взривоопасна, смята Комилева и прогнозира, че Русия няма да спре до Крим.

Според нея въоръжените от Русия активисти ще се опитат да навредят териториалния интегритет на Украйна в източна посока.

Тя взема предвид и руската риторика, заплахите напълно да спре газовите доставки през Украйна. "Това е риторика от Студената енергийна и търговска война, която има за цел да омаловажи Киев с политически, икономически и каквито още трябва средства преди изборите през май. После имаме и трето измерение на проблема - щетите, които тази твърда сила - руският подход - нанася на Запада" - казва тя.

Конфликтът поставя въпросителни за глобалната икономика, за това доколко достоверен е ангажиментът на НАТО за колективна отбрана и за единството на Г7 в техния отговор на ситуацията. Има натиск над западните сили да намерят съизмерим отговор на все по-големите териториални претенции на Русия срещу Източна Украйна, смята Комилева. Има и лек, но необратим обрат в баланса на глобалните сили. Руската реакция с твърда сила и агресия спрямо Украйна разсейва идеята за меката сила на дипломацията, на която са основани глобалните съюзи като Г20.

Основание за тревога на пазарите дават признаците, че Киев няма само да говори за реакция на руската военна агресия в Крим. Съществува и въпросителната към НАТО - какви ще бъдат техните реакции, както и проблемът с икономическите санкции, които Западът ще наложи, казва Лена Комилева.

"Смятам, че в момента несигурността означава, че пазарите ще трябва да се насочат към една територия на намалена видимост. Това ще означава по-голяма, по-силна волатилност на потоците към развиващите се пазари.

Засега обаче най-вероятният сценарий е Западът да се спре на по-твърдата риторика, желание повече да говори, отколкото да налага икономически санкции, с цел да деескалира ситуацията.

Мисля, че все по-вероятно е и присъствието на НАТО по западните граници на Русия. В страни като Балтика, Полша, с цел да намали страха" - завършва управляващ директор на G Plus Economics.

Целият разговор е във видеото.

fallback
fallback